Forbudte tanker fra en juleferie?

Undskyld jeg ikke delte skinken

Hamburgerryg_inger_støjberg

Mit Facebook-feed var oversvømmet af det forleden: det famøse ”skinke-billede”, hvor øjeblikkets politiker-du-bare-må-hade-hvis-du-er-et-godt-menneske Inger Støjberg sammenlignes med en hamburgerryg. Billedet gik viralt, som det hedder på moderne dansk. Et hav af mine velmenende kunstner-kolleger var med på bølgen, krydrede skinken med spydige kommentarer og delte flittigt ud.

Jeg gjorde ikke.

Nix. Nope. Nein. Nada. Beklager at måtte skuffe jer. Ikke engang et lille ”like” fik den med på vejen herfra.

Det var nu ellers ikke fordi, at jeg synes billedet var dårligt. Ligheden var da til at få øje på – og jeg må indrømme, at jeg nok egentlig også grinte lidt, da jeg så det. Det er skam heller ikke fordi jeg er specielt begejstret for Støjberg. Faktisk er der få folkevalgte, som jeg er mere uenig med. Så hvorfor ikke være med til at udbrede kritikken og give skinke-billedet en deler?

Forklaringen starter hos mine børn.

”Lars Løkke er en prut”

Det er nok ingen hemmelighed, at jeg er gift med en politiker. Det er også for længst gået op for vores børn, at mor sidder i Folketinget. Særligt vores datter Karla, der går i 1. klasse og snart bliver 7 år. Hun ved – på sin egen børne-logik-agtige måde – alt om politik og har endda lovet, at hvis hun nu skulle blive statsminister en dag, så vil hun gøre mor til minister igen – og i øvrigt afskaffe begrebet ’bordskik’.

Karla var meget optaget af valgkampen i sommer og er stor fan af Helle Thorning. Hun blev således også temmelig skuffet over valgets udfald og har stadig ikke meget til overs for Lars Løkke. Hvis du spørger hende, vil hun med stor selvsikkerhed svare, at Lars Løkke er en prut. Og måske endda tilføje, at han er ond og skal sendes ud af landet.

Men den går altså ikke. Lars Løkke er ikke en prut. Han er statsminister. Godt nok på et meget spinkelt grundlag, men ikke desto mindre statsminister.

”Hvordan er det at kneppe en løgnagtig stalinistisk kælling?”

For et par år siden gav jeg et interview til Femina og fortalte som gift-med-en-minister om tonen på de sociale medier. Den er ikke pæn. Folk sidder bag skærmen og skriver en hel masse grimme ting, som de glædeligt sender ud i verden uden at tænke på konsekvenserne. For der er ikke nogen. Ikke for afsenderen i hvert fald.

DR2 fortalte om nogle af de groveste eksempler i dokumentaren ”Ti Stille Kvinde” forrige år, hvor flere kvindelige politikere, herunder min kone, chokerede danskerne med uhyggelige beretninger om trusler og chikane.

Hvis man stikker næsen frem skal man være parat til at få én over snuden. Sådan har det nok altid været for politikere og meningsdannere, og til et vist punkt er det også helt ok. Men det er som om al fornuft og moral er forsvundet med de sociale medier.

”Hvordan er det at kneppe sådan en led, løgnagtig stalinistisk kælling?” var der en, der skrev til mig på Facebook for nylig – bare for at give et eksempel fra hverdagen.

Det sørgelige er, at det er helt almindelige mennesker, der sidder bag tasterne. Altid skarpe Rokokoposten ramte hovedet på sømmet med deres historie om journalisten Jonas, der skiftede job fra Ekstra Bladet til Information. I starten var det lidt af et kulturchok, men overgangen gik nu fint alligevel. Som ”Jonas” forklarer:

“På Ekstra Bladets online-forum Nationen var jeg vant til en utrolig perfid tone præget af ensomme kværulanter, der ikke havde andet indhold i livet. Sådan er det heldigvis også i Informations læserkommentarer. Men her er lix-tallet højere, og mange har videregående uddannelser oven i købet!”

De sociale medier får det værste frem i os

Da Astrid var minister og bølgerne gik højt på de sociale medier kan jeg huske, at jeg tænkte det var godt, at vores børn var så små. De kunne ikke læse med og blev skånet for alle de dumme kommentarer. Vi andre kan ryste på hovedet og rulle med øjnene – den øvelse bliver man hurtigt god til – og så bare være ligeglade. Men børnene er en anden snak.

Den der ”lad-være-med-at-sige-noget-hvis-du-ikke-har-noget-dårligt-at-sige” moral, der hersker i vidt omfang i kommentarfelterne rundt omkring på nettet, er skadelig for os alle sammen. Der er selvfølgelig langt fra trusler om voldtægt og tæsk til et på skærmen harmløst billede af en hamburgerryg. Men vi er nødt til at blive bedre til at vise respekt for hinanden, når vi taler i online-megafonen.

”De sociale medier får det værste frem i os” skrev Uffe Elbæk på Twitter forleden og tog afstand fra skinke-affæren.

Jeg kunne ikke være mere enig. Den gode nyhed er, at det er folk som dig og mig – og alle de andre i det store, tavse, ordentlige flertal, der kan være med til at gøre noget ved det. For vi er heldigvis stadig de fleste – og det må være vores opgave at sætte en ordentlig tone og slå hårdt ned på de bøller, der spreder dårlig stemning i skolegården. Så: tænk dig om en ekstra gang inden du deler og liker – og sig fra, hvis du læser noget, du mener er over stregen. Kun på den måde kan vi sikre, at de sociale medier bliver ved med at være til at holde ud at bruge.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Forbudte tanker fra en juleferie?