5 grunde til at børnenes MGP er bedst

Modeller på min pik

gulddreng_andyblog

’Mor, hvorfor synger Gulddrengen, at han kun vil have modeller på sin pik?’ – det spørgsmål overhørte jeg min kone få forleden af vores 8-årige datter, der går i 2. klasse. Og hvordan svarer man lige på det?

Jeg har i årevis ærgret og irriteret mig over, at der er to veje at gå for børn, der gerne vil høre musik (…og som udøvende musiker vil jeg jo mene, at det burde alle børn gøre, for deres udviklings skyld og fordi det giver mega meget livsglæde…):

  • Enten den børnemusik, der sætter sig ned på hug og tager børnene med ind i et infantilt og trygt univers skabt af voksne, der prøver at skærme børn mod den store, vilde verden. Værst kender man det fra Disneys mange serier, hvor selv skræmmende pirater har redningsveste på – mest vellykket i denne genre er Åh Abe boks-sættet, og her er musikerne bag bare så knald-dygtige og numrene så evergreen-holdbare, at den også har været på repeat hos os med alle tre børn – indtil en vis alder, vel og mærke…
  • Eller den musik, der afføder spørgsmål som ’hvorfor man kun vil have modeller på sin pik’…med et hav af afledte spørgsmål – for hvad er modeller, hvordan kan man have dem på sin pik, hvad kunne man ellers have på sin pik og hvorfor synger Gulddrengen om det…? Min kone fortalte fra sin tid i en vuggestue, at de små børn dansede til ’Hot’ med Nik & Jay: ’Lad mig se dig gå frem – og tilbage – fra side til side – lad mig se dig gå op – og ned – kom nu – bliv ved’…Ungerne var vilde med rytmerne og energien i musikken, og ingen skade skete – men helt ærligt: hvorfor skal børn introduceres til et voksen-univers med sved på kroppen, baby, og seksuelle under- og overtoner, hvis de skal høre velproduceret musik med den fede energi og nerve, som pop-bangere til det voksne publikum har?

Ja, som man måske fornemmer er det et tema, der har optaget mig – meget og længe. Jeg har spillet mere end 100 koncerter for børn de sidste år. På skoler og spillesteder. Og utallige er det antal af gange, hvor jeg har måttet diskutere med lydmænd eller skolelærere om børnene nu også kunne tåle at høre så høj musik. Mere end én gang har en arrangør været henne efter lydprøven, mens vi stod på scenen, for at få ham til at skrue lyden ned til ’børnevenlig’ højde.

Men hallo: børn skal ikke pakkes ind i vat. Og børn skal respekteres som musikforbrugere. Ikke noget ned på hug og snak med sjov stemme om koen og grisen og…aarrrgggghh – jeg bliver vanvittig hver gang jeg støder på den slags børne-acts, der taler ned til børn og snyder dem for en ægte, fed musikoplevelse.

Nå, men brok alene er jo kun for tabere, som man siger, så jeg har også forsøgt at gøre noget ved det.

Sammen med Anna Spejlæg har jeg det sidste år turneret Danmark rundt med HipSomHap, der er en rap-gruppe, som spiller svedig hiphop for børn og barnlige bad boyz. Og der er knald på bassen, bangende beats og ikke noget pusse-nusset over teksterne. Det handler om hverdagens vigtige emner – for børn! – og altså ikke sex, drugs og rock’n’roll, men røvkedelige forældre, fredagsslik som ugens højdepunkt – og om at få tissemanden i klemme i lynlåsen. Der er humor, der er knald på – og det er præcist så velproduceret som de numre, du hører på P3.

Vi har lige udgivet en single fra vores nye album. Det hedder ’Hop Lidt Mer’ og singlen hedder ’Av’ og har en fed musikvideo til.

Tjek det ud her og lad mig meget gerne vide hvad I tænker 🙂 – og tjek facebook.com/hipsomhapdk for kommende koncerter, hvis du vil give dine børn en svedig koncertoplevelse.

 

 

1 kommentar

  • Helle Ravn

    Nailed it! Hvor har du ret!! Vi elsker jeres (hipsomhaps) musik herhjemme og det er nemlig virkelig godt lavet!! Har også hørt jer live et par gange (og står klar igen i Randers på lørdag)
    Tak for at I gør, det I gør!!

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 grunde til at børnenes MGP er bedst