Vinder af cd-konkurrencen

“Ligestilling = talentudvikling”?

Af gæsteblogger Anna Lidell, musikproducer og pladeselskabsejer

Kulturminister Bertel Haarder (V) har i november ændret tidligere kulturminister Marianne Jelveds (R) musikhandlingsplan fra maj 2015 og kaldt den “Talent forpligter”. Jeg kunne ikke være mere enig. Talent betyder begavelse og stammer fra møntenheden talent, der har stor værdi (ordnet.dk), og hvad mere ønsker vi os end mere af musikkens værdi? Spørgsmålet er hvilken strategi, der ligger bag talentudviklingen. I kølvandet på Haarders handlingsplan har flere artikler bragt overskrifter som “Talent versus ligestilling”, men spørgsmålet er om ikke det burde hedde “Ligestilling = talentudvikling”?

dance

Her i efteråret var jeg instruktør på ROSA‘s projekt “POPpilot” i Randers, som gik ud på at få nybegyndere såvel som allerede musikskolede piger i alderen 13-16 år til at spille musik. Pigerne fik en række redskaber til at håndtere forskellige instrumenter og skrive deres egne sange, og efter en uge var de i stand til at performe deres egne numre i bands. Undervejs i ugens løb gik jeg rundt og spurgte nogle af dem, om der var forskel på kun at spille sammen med piger, i forhold til at spille i deres musikhold på skolen. Alle var enige om at der var forskel, også selvom de måske ikke helt kunne svare på, hvilke forskelle det var. Budene var lige så mange som de var kreative – og derfor ikke nødvendigvis lige rimelige. “Drengene gider ikke skrive deres egne sange”, “Drengene hører aldrig mine forslag, fordi de larmer”, “Det er ligesom nemmere at snakke om og skrive personlige sangtekster med pigerne her” og “Vi har det bare sjovere!”

Okay, så hvad er min pointe med det? At kvinder skal ‘overtage’ verden og lade mændene tilbage?

reaction

Nej, der er ingen tvivl om, at vi har haft en rig musikhistorie, men måske havde den været rigere, hvis den anden halvdel af talentmassen havde mødt større anerkendelse og haft bedre betingelser for at udvikle deres talent? Verden vil altid møde os med vores køn, og derfor har også jeg mødt verden anderledes, end hvis jeg var blevet født som hankøn. Som kvindelig producer oplever jeg selv gang på gang at artister jeg arbejder med, kommenterer hvor dejligt det er at jeg har en ‘anderledes’ tilgang til musikproduktion end de mænd de tidligere har arbejdet med. Hvad det er for nogle forskelle, kan vi snakke længe om – og hvem der er mest privilegeret, kan vi virkelig komme i totterne på hinanden om.

Både succesrige kvinder og mænd har travlt med at feje kønsdebatten væk, fordi de i hvert fald ikke er blevet særbehandlet eller forfordelt pga. deres køn. Disse isolerede oplevelser kan vi derfor blive ved med at kaste i hovedet på hinanden. Det jeg er interesseret i, er at blande de erfaringer og verdensperspektiver som hhv. kvinder og mænd har, fordi mangfoldighed altid har kultiveret udvikling. En lang række studier viser at organisationer og virksomheder med en stor procentdel kvinder i bestyrelser og på chefposter får dem til at performe bedre. Så det er jo ikke fordi kvinder er bedre end mænd, men fordi der allerede er så mange mænd i musikbranchen, at kvinderne kan skabe øget diversitet – og denne diversitet skaber nye talenter, både mænd og kvinder som deler erfaringer såvel som forskellige kulturelle baggrunde. Jeg oplever selv at vi langsomt men sikkert bliver flere og flere professionelle kvindelige aktører i musikbranchen – mange af os er blevet det fordi vi i vores teenageår havde nogen der troede på os – eller lige netop ikke troede på os, men fik os til at handle i trods. Uanset hvad motivationerne har været, glæder jeg mig til at opleve udviklingen.

Jeg håber at både nutidige og fremtidige kulturministre lukker ørene op og nyder den mangfoldige talentudviklings konsekvenser.

drumsolo

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinder af cd-konkurrencen