Lyrikvideo – hvad er det?

Kvindekamp, Karlas fødselsdag og sej pige-rapper

annelise_andyblog

Sidste uge bød på to årligt tilbagevendende og i et eller andet omfang beslægtede begivenheder: Kvindernes Internationale Kampdag og min datters fødselsdag. Ikke at Karlas fødselsdag har den store betydning for kvindesagen, men med buksedragt og blazer på gavelisten er hun en lille pige, der med hastige skridt er ved at blive til en stor pige – med alle de kønsrollemæssige udfordringer, der nu engang hører med til det.

Hun fik også en sej kasket i fødselsgave. Ikke med Frost eller Hello Kitty, men i rå denim. Den stod på ønskesedlen – for hun kan ikke rigtig passe min, som hun ellers har gået rundt med det sidste stykke tid. Hun ville have sin egen. Ikke fordi hun vil være lige så cool som mig, men fordi hun vil være lige så cool som hende på billedet.

Karla er vild med musik og elsker at se musikvideoer på YouTube. Hun finder dem selv og har totalt styr på, hvad hun søger efter. Sangene fra MGP er selvfølgelig et hit, men ellers står den på Katy Perry og Shakira. Og Annelise – eller ”pige-wapperen”, som Karla kalder hende. Hun rapper og ser sej ud, kaster håndtegn og siger fuck. Der er ikke rigtig noget at synge med på og Karla forstår ikke en brik af de mange ord, som Annelise spytter ud i rekordfart, men hun er dybt fascineret og vil se videoen igen og igen.

Hun spurgte mig forleden, om der ikke var andre pige-wappere, vi kunne se. Tjoo. Hmm. Der er ikke rigtigt så mange, måtte jeg skuffe hende med. De findes selvfølgelig, men de dukker ikke lige frem op blandt YouTubes forslag til den næste video, du skal se.

Jeg får tit spørgsmålet fra både små og store piger, når jeg er ude og lave workshops om rap og hiphop – ”Kan en pige godt være rapper?” Nogle af dem går bare ud fra, at deres rolle må være at stå i baggrunden og smile pænt, mens drengene fyrer den af. Ligesom til cirkusforestillingen i børnehaven for et par år siden, hvor drengene var ”stærke” og ”seje” vægtløftere, superhelte og slangetæmmere – og pigerne var ”smukke” og ”yndige” linedansere og gyngeprinsesser. No wonder, at de ikke lige ser sig selv som rappere.

Og netop derfor er Annelise virkelig vigtig. Hun er et kæmpe forbillede, en mønsterbryder, som er værd at se op til. Uanset om hun er bevidst om det eller ej, er hun med til at påvirke vores opfattelse af kønsroller og stereotyper. Men det rigtig fede er, at hun ikke kun er interessant af den grund. Hun er nemlig også enormt dygtig. Langt bedre end mange af drengene – og rigeligt god til at være interessant af den grund alene.

Den største gave jeg kan forestille mig at give til min datter er troen på, at hun er god som hun er og ikke er begrænset af noget som helst – heller ikke sit køn. Men sidstnævnte er saftsuseme noget af en udfordring, selv i Danmark i år 2016. Ligestilling kommer ikke af sig selv og Annelise hiver den nok heller ikke hjem. Men hun har fået min datter til at gå med kasket.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lyrikvideo – hvad er det?