Togtur, tegninger og tid

Far til en pige

katniss-everdeen-andyblog

Der sker noget med en, når man bliver far til en pige. I al fald hvis man er rundet af den holdning til kvinder, som jeg er, gennem min opvækst, gennem den del af rap-kulturen, jeg er vokset op med og har dyrket – og med den kone jeg har. Nemlig en holdning, hvor kvinder skal respekteres og hvor piger skal vide, at de kan blive lige det de vil.

Jeg kom til at tænke over det, da jeg forleden genså den første Hunger Games film. Jeg var fuldstændigt blæst bagover da jeg så filmen første gang. Stærk kommentar til den aktuelle tidsånd og en eviggyldig påmindelse om, hvor farlige totalitære styreformer er.

Men-men-men: mest af alt var jeg – og måske særligt anden gang jeg så filmen – helt og aldeles fan af den stærke, seje, kvindelige hovedperson i Katniss Everdeen. Og det har aldrig betydet noget for mig før jeg blev far. Her studsede jeg aldrig over, at kvinderne i Hollywood-baskerne for det meste havde rollen som det lækre indspark, der gav lidt ekstra motivation til de mandlige heltes bedrifter. Og jaja, også for mig kunne de lækre birolleindehavere trække et halvslattent plot igennem – og det kan de stadig 😉

I dag betyder det meget for mig at se en sej rollemodel som Katniss Everdeen træde frem og kæmpe for retfærdigheden og gøre det med selvsikkerhed, sejhed og bad-ass-attitude. For den slags rollemodeller er der ikke mange af. Og det er der brug for – for min datter og alle de andre unge piger, der går rundt derude og bøvler med selvværdet og spørgsmålet om, hvad det er de skal leve op til.

Læs også: Konger får prinsesser

For Katniss Everdeen handler det ikke om at have den perfekte krop (…selvom Jennifer Lawrence ser forbistret godt ud…), det rigtige mærkevaretøj eller mange følgere på sin YouTube-kanal. Det handler om at stå op for det man tror på og kæmpe for dem man holder af. Og selvom Hollywood-film med seje kvindelige heltinder, der sparker røv uden hensyn til om mascaraen løber, ikke er hele løsningen på fx det problem Børnerådet råbte vagt i gevær omkring i august – at hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for at få en spiseforstyrrelse – så er det én af de ting, der kan hjælpe.

Jeg kan i al fald mærke det betyder meget for mig som far, at der er nogen min datter kan spejle sig i og se op til. Har du nogen gode rollemodeller så smid dem i tråden herunder!

5 kommentarer

 • Sophie

  Når hun bliver en 11-12 år kan du eksponere hende for bøger af Tamora Pierce. Her er hovedpersonerne stærke,kloge, retfærdige piger der redder kongeriget.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • AndyBlog

   Sejt! Dem vil jeg lige huske på – lyder blæret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Jeg mangler en rollemodel, der er korthåret og går i bukser til min teenagedatter, der gennem tiden har fået SÅ mange kommentarer for at være drenget. Da jeg var barn betød håret ikke så meget og der var mange piger med kort hår modsat i dag hvor de fleste (ihvertfald i Sønderjylland) har langt hår og fletninger som Pippi eller Katniss. En rollemodel, der synes det er sejt at tage bukser på til konfirmation (tak til Magasins personal shopper, der kom os til undsætning da vi havde givet op i vores eget område).
  Og hvor er Nerf-udgaven af Hunger Games våbene i Bilkas kønsopdelte legetøjskatalog????
  PS: Prinsesse Leia, Rey og Hermione Granger er ret seje efter min mening.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • AndyBlog

   Hehe – ja, det kan jeg forestille mig. Karla havde også kort, da hun startede i skole til stor undren fra alle de andre piger… Men hvor er det desto mere bare sejt at holde fast i sin stil trods trælse kommentarer! Prinsesse Leia er i øvrigt også et hit herhjemme 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Pippi 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Togtur, tegninger og tid