Vinderne af Robuste børn konkurrencen

Far i en digital tidsalder

far-i-en-digital-tidsalderHar du set Sisse Sejr-Nørgaards program Mit Liv er Stjålet på DR3?

Én ting er at det giver dig totalt noia på i forhold til dine egne oplysninger på nettet – og det er slemt nok at begynde at overveje, hvor sårbar man er, hvis nogen beslutter sig for at kaste sig over en digitalt.

Men lige som jeg troede udfordringen ved at være far i en digital tidsalder stoppede med opsættelse af diverse beskyttelses-filtre og løbende gennemgang af datterens sms’er og YouTube-historik på den nye (gamle) telefon – men shit mand, når hun rammer teenage-årene er der godt nok risiko for next level shit!

Teenage-pigen Celine fra en lille by i det midtjyske oplever dels at en falsk profil på Ask skriver grænseoverskridende seksuelle beskeder til alt og alle. Og dels at hendes foto bruges i en annonce for et gruppeknald, angiveligt arrangeret af en kæreste, der vil overraske sin unge kæreste og nu efterlyser mænd, der har lyst til at være med.

Det sidste lugter af organiseret kriminalitet – men det første: en falsk profil på Ask er i skrivende stund noget der af klogeste ekspert må være styret af en, der kender Celine – bl.a. fordi der ligger billeder, der er 3-4 år gamle. (Og ja, en lille service-oplysning til jer, der ligesom mig føler jer lidt halv-gamle med alle de nye SoMe-platforme, der popper op, så er Ask en app hvor man anonymt kan spørge andre med profiler om spørgsmål – en meget omdiskuteret app, fordi de er kædet sammen med hård mobning og i England bl.a. er under anklage for at have været afgørende faktor i en ung piges selvmord)

Pigen har i næsten et år ikke fortalt sine forældre noget om det – men har alene gået med frygten: for vennernes fordømmelse, for potentielle voldtægtsmænd, der tror hun er den sex-besatte profil på Ask – og frygten for aldrig nogensinde at få et arbejde, fordi kommende arbejdsgivere, der måtte google hende, som det første vil få Ask-profilen op.

Og da hun så fortæller det til sin mor ved moren – og det forstår jeg fandme godt – ikke hvad hun skal stille op med det! Da de beslutter at gå til politiet bliver profilen lukket – men politiet kan og vil ikke prioritere at efterforske og finde krænkeren.

Og hvad gør man så. Hvad fuck gør man så? Som forælder.

Pigen har ikke lagt nøgenbilleder eller andet op. Hun har lagt flotte billeder, hvor hun poserer, billeder med langt, lyst hår og make up. Men ikke noget som er over grænsen. Så det er jo fint at lære sine børn at de skal tænke sig godt om før de lægger billeder op på nettet (…som vi jo alle bør, åbenbart…) – men det gør bare hat i forhold til sådan noget.

Og det duer ikke at sige at de ikke må have en profil på de forskellige medier. Dels fordi det kan man jo ikke – det svarer til at mine forældre havde sagt, at det der internet, det er alt for risikabelt i udgangspunktet, så det jeg må ikke komme i nærheden af. Eller at fastnet-telefonen er udmærket – du skal ikke have mobiltelefon. Og så dels fordi at eksperten i Sisse Sejr-Nørgaards program siger, at det er fint at være på alle tjenesterne, for så kan andre ikke oprette profiler i ens navn. Så en passiv profil er bedre end en ledig plads i dit navn.

Nå – jeg går i gang med at folde en sølvpapirs-hat og glæder mig over at vi stadig er på begynder-stadiet med mobil og sociale medier herhjemme. Imens kan jer med større børn så smide nogle gode råd i tråden her – og alle sammen må I lige hoppe over på DR’s hjemmeside og se programmet – vi er ved nummer 5 i rækken og det bliver ved at være vildt!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vinderne af Robuste børn konkurrencen