Vi støtter Movember – join us!

Den her danske sang er den bedste

image1

Hurra! Det er Spil Dansk Uge – dansk musiks årlige festuge, hvor vi fejrer os selv og hinanden og hylder dansk musik. De gode folk bag initiativet har spurgt mig om, hvilken dansk sang, der har gjort et særligt stort indtryk på mig. Svært spørgsmål – for det er der mange sange der har.

Men først en lille intro.

Dansk musik har altid betydet meget for mig. Da jeg var lille hørte jeg Kimmie Larsen (jeg blev meget fortørnet, hver gang mine forældre insisterede på, at han hed Kim – det lød bare forkert) og Dodo & The Dodos. Det svingede og jeg forstod, hvad de sagde. Ikke at jeg på det tidspunkt lagde den store tekstanalyse for dagen, men ordene gav bare mening på en eller anden måde.

Da jeg blev lidt ældre begyndte jeg at høre rapmusik. Ligesom mange af de andre i min folkeskoleklasse blev jeg hurtigt forelsket i Østkyst Hustlers, Humleridderne og Hvid Sjokolade. Rap på dansk var sejt. Jeg faldt pladask for deres måde at lege med sproget, der på samme tid var helt ligetil og ekstremt finurlig.

Et af vigtigste værker for mig (trommehvirvel!) må være “Kronisk Fastelavn” med Hvid Sjokolade. Det nummer ramte mig virkelig. Jeg var dybt fascineret af teksten og den underfundige melankolske stemning. Hele albummet – “Levende Poeters Klub” – kørte i repeat på min discman, men “Kronisk Fastelavn” skilte sig ud. Det var ikke bare sjov og ballade – nej, nummeret kredsede om at turde være den man er og ikke ligge under for de normer én bestemt gruppe stiller op. At turde være anderledes og ikke sætte en facade op – det var noget en ung fyr som mig kunne relatere til. De havde noget på hjerte her og det tog jeg til mig – og senere med mig ind i mit eget tekstunivers.

Og når jeg genlæser teksten her i anledning af årets Spil Dansk Uge er der ingen tvivl om, at den stadig holder, selvom den er ved at være en gammel støder ligesom jeg selv 🙂

P.S. Da jeg så en håndfuld år senere mødte kvinden i mit liv vidste hun ikke meget om rap – men hun hørte Hvid Sjokolade – og så var den sag jo afgjort 🙂 Hun havde deres første album, jeg havde deres andet. Det hele gik op i en højere enhed. Så også derfor har gutterne fra Næver4ever en særlig plads i mit Spil-Dansk-hjerte!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi støtter Movember – join us!